När vi mötte Jämtland borta i Östersund i november ledde vi i halvtid, men lyckades ändå förlora mot Jämtland efter ett ryck i slutminuterna. I lördags såg historien en stund ut att upprepa sig då Jämtland gjorde 11 raka poäng och tog ledningen i slutet av andra perioden. Dessutom hade vi foulproblem på ett par viktiga spelare. Men, ingen slår oss i vår hall.

Första perioden började ganska piggt från båda lagen, vi spelade rörligt anfall, Madeleine Lindqvist fick i sina patenterade lay-uper baseline och Nina Risto briljerade inside. Nånstans i mitten av perioden slutade vi röra på oss och tog halvbra skott istället för att spela oss till lägen. Jämtland är stora, tunga och spelar väldigt fysisk basket och fastän vi knappast är några små ballerinor heller så blev vi borttyckta på de offensiva returerna. 15-14 efter första perioden är okej, men vi var inte riktigt nöjda.

Några minuter in i andra perioden satte vi upp en zon i försvar. Det funkade inte alls, utan Jämtland satte sina skott. Vi fick lagfoul och tvingades även vila vår bäste poängplockare Nina Risto när hon fick sin tredje foul. Från 21-15 till 21-26 på fyra minuter. Obra. Vi tog time-out, snackade ihop oss och klev ut på plan och ändrade matchbilden. Perioden avslutades med att Kristina Rosén satte en planka-i-trea ”on the buzzer” och vi hade 33-27 i halvtid.

Vi började tredje perioden med en effektiv zonpress och gjorde ett litet mini-ryck. Jämtland gav absolut inte upp, utan fortsatte kämpa och så snart vi blev stillastående i anfall så kom de ikapp. 48-40 inför sista perioden och även om vi spelade hyggligt så hade vi mer att ge.

Jämtland började sista perioden bäst och i 35:e minuten gjorde de ett snabbt uppspel till 50-47 och hade kontakt. Då stängde vi igen helt i försvar. Lotta Leppänen spelade så bra försvar att domaren efter matchen menade att det borde filmas och användas i instruktionssyfte. Vi spelade oss till bra lägen i anfall och om vi missade skotten var Rosie där och tog returen. Faktiskt tog vår 173 cm, i sammanhanget, korta pointguard Rosie flest returer av alla på plan igår. Sista fem minuterna gjorde vi 10-0 och vann välförtjänt med 62-47.

Nästa söndag, 3 mars, är det dags för säsongens sista hemmamatch! Vi möter Järva i Gärdeshallen kl 16:00. Avsluta sportlovet med att hjälpa oss hålla vårt löfte att ”ingen ska slå oss i vår hall”!