1983 började jag spela basket. Vilken tur att det blev just basket och inte fotboll. Jag har aldrig behövt rättfärdiga att jag är basketspelare fastän jag är tjej, jag har inte mötts med elaka kommentarer om kvalitén på dambasket och basketspelares sexuella läggning är inget som diskuteras eftersom det ju inte har minsta betydelse på plan.

Det gör lite ont i hjärtat när jag läser de kommentarer som vårt svenska landslag, och många andra fotbollstjejer, får stå ut med under EM och till vardags. Det svider för att jag är lagidrottare, det svider för att jag är tjej, men det som gör ondast är tanken på de unga fotbollstjejer OCH -killar som växer upp i en sådan miljö.

Basket-EM var en framgång för svensk basket. Vi visade att vi både har skickliga spelare och dessutom krigarhjärtan som gjorde starkt avtryck både här hemma och ute i basketvärlden. Frida Eldebrink röstades fram till All Star Team som enda spelare utanför finallagen. Och på twitter berömde en manlig ligaspelare Fridas insatser med orden ”jag skulle fan pissa på mig om Frida Eldebrink spelade försvar på mig”. Ett tydligt budskap att hon är en grym försvarsspelare, strunt sak samma att hon råkar vara tjej och att de sannolikt aldrig kommer mötas på match.

En annan sak som värmde mitt hjärta under basket-EM var de t-shirts som sajten Swedishbasketball.com tog fram efter Sveriges fantastiska match mot Frankrike i kvartsfinalen. En favorit var ”There is no I in Sweden, but there is a We”. Men allra bäst: “Our Girls would beat your Boys”. Jag vet inte, men jag är nästan säker på att det är män som står bakom sajten och orden på tröjorna. Basketkillar som är trygga i sig själva och därför visar en självklar respekt för bra resultat och dessutom med en charmig blinkning driver med dem som sätter kön före prestation.

Självklart är det skillnad på dam- och herrbasket eftersom män och kvinnor har olika fysiska förutsättningar. Få baskettjejer kan dunka och vi spelar med en lite mindre boll. Och? Kajsa Bergqvist hoppade inte 2,30 m i höjd, men ingen var dum nog att klanka ner på hennes prestationer med argumentet att herrarna hoppar högre.

Men som sagt, de elakheter och sexistiska dumheter som fotbollstjejer måste utstå har jag sluppit under mina 30 år som basketspelare. Självklart finns det enstaka puckon, men basketkillar har uppenbarligen bra värderingar och omdömen.

Jag är lyckligt lottad som är aktiv i en förening där tjejers och killars prestationer är lika mycket värda, där vi peppar varandra och det är en självklarhet att både tjejer och killar är välkomna när det vankas spontanspel i KFUM Centrals hall.

Samtidigt visar hatet som fotbollstjejer får utstå att vi måste vara rädda om de sunda värderingar som härskar hos oss. Styrelse, coacher och spelare måste tillsammans se till att värderingarna att alla är lika mycket värda upprätthålls och förs vidare till nästkommande generationer basketspelare. Den siste idioten är inte född och hen ska inte få fäste i vår klubb.

Nu hoppas jag att Sverige går hela vägen i fotbolls-EM, men ännu mer ser jag fram emot att få se de svenska herrarna rocka i basket-EM senare i sommar!

 

Pia Rosin