UPPDATERAD Efter att ha haft uppvärmning i nästan två timmar inför matchen mot Solna Branten dök reservdomaren upp och matchen kunde startas. Ett stort tack för att du tog dig tid när ordinarie domare från Västerås tydligen varit ovetandes om sitt uppdrag denna lördag.

Våra damer startade starkt i offensiv zon och kunde direkt rycka åt sig en ledning om fyra poäng, men Solna uppvisade en oroväckande trend när de slet stenhårt för offensiva och defensiva returer. De spelade med en enorm energi och denna crash to the board har inte skådats sedan Lidingö uppvisade sådan inställning för ett par år sedan. Kanske kom den energin från forna Lidingöspelaren och numera Solna Vikingsspelaren Amanda Tivenius som delgav den till de andra i laget. Tack vare denna krigarinstinkt för att nå alla lösa bollar kunde Solnaspelarna hindra våra damer att rycka ifrån under första perioden. Efter damernas, för Solnas del, chockstart kom mycket att handla om att få längre offensiv tid och där lyckades Solna riktigt bra. När de första tio minuterna var till ända kunde vi konstatera att vår ledning var facila 2 poäng, 17-19.

I andra perioden blev det ett veritabelt ställningskrig där kampen var kännetecknande för bägge lagen. Det spelades otroligt tufft försvar och det krävdes fantastiskt lagspel från bägge lagen för att få offensiv utdelning. Solna visade dock något bättre fokus på sin hemmaplan och kunde vid halvtid konstatera att den nu var i ledningen med 1 poäng, 36-35.

I tredje perioden kom hemmalaget ut med ett enormt skytte från 3-p land och lyckades därmed också skapa ett ryck som de sedan bibehöll perioden igenom. Mycket berodde på att de var hungriga och slet ner många offensiva returer som de sedan förvaltade genom bra bollsving och 3-p avslut. Så här långt ledde unga hungriga Solna returtagningen med hela 18 returer, vilket inte något lag lyckats med mot våra damer under den här säsongen. Fyllda av energi från sin offensiv stängde de igen för oss i sin defensiv och vi fick allt svårare att skapa enkla poäng. Istället krävdes individuella konststycken för att få bollen i nät. När så signalen för den tredje periodens slut ljöd kunde spelare och den stora publiken konstatera att Solna hade gått till ledning om 11 poäng.

Efter den tunga tredje perioden steppade damerna upp markant både i försvar och anfall. Skyttet föll på plats från 3-p land samtidigt som drives och paintspel gjorde det svårare för Solna att få kontroll på. Detta kombinerat med targetdefense på shooting guarden Kristin Seman gjorde att damerna närmade sig Solna i poängprotokollet. Matchen blev en oerhört jämn avslutning där time-outs avlöste varandra från bägge lagen för att få till snabba avslut samt minimera risken att skapa en turn-over på egen planhalva när man var under press. Tyvärr visade sig att ledningen som Solna tagit i tredje perioden var för stor denna gång och de kunde hålla undan för Centraldamernas enorma vilja att ta hem denna match.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det spelade ett högst varierat spel i Vasalund denna dag där de två lagen visade prov på gott skytte och utomordentligt bra rörelse med och utan boll i anfall, vilket till slut skapade lägen för relativt enkla poäng. Vi lyckades också hålla de spelare som kom från damligalaget på humana poängskördar och detta tar vi med oss till kommande matcher.

Nu laddar vi batterierna och tränar stenhårt inför söndagens hemmamatch mot Lidingö, vilken spelas klockan 16.00. Vi ska göra allt och lite till för att ta hem den matchen och fortsätta vår jakt efter absolut topposition. Vi hoppas att alla Centralare är där och hejar fram damerna till stordåd när det nu är matchfritt i ungdomsserierna.

Solna Branten – KFUM Central 76 – 73 (17-19, 19-16, 23-13, 17-25)

Poänggörare Solna: Fanny Paulin 17, Kristin Seman 15, Sandra Dahling 10, Josefine Liljevret 7, Amanda Tivenius 6, Johanna Prytz 6, Alexia Bittar 6, Matilda Gauffin 6, Olivia Strandberg 3.

Poänggörare Central: Helena Klackenberg 30, Nina Risto 20, Madeleine Lindquist 14, Olivia Kolo 5, Linda Durmén Blunt 4.

Efter uppvärmining i nästan två timmar kom den andra domaren till slut. Dock inte rätt andradomare. En reservlösning. Matchen kom igång och det kändes som att vi jagade solna hela matchen. Dom var hungrigare på lösa bollar och returer. Statistiken inför fjärde quartern hade dom övertag med 18 returer. Men dock i fjärde vaknade Central och gjorde det jämnt. Dock skedde det lite för sent och Solna kunde gå av banan (inte frukten) med en seger. ”Klacken smög i 30p” vilket man inte märkte förrän man kollade statsen. Dock gjorde bara fem spelare poäng i Central vilket var lite för lite. I motståndarlaget var Kristin Seman lite en avgjörande faktor.

Nu riktar vi blickarna framåt mot helgens match som är hemma mot Lidingö klockan 16.00 på söndag. Kom och heja!