För första gången så har vi inte bara en synvinkel från matchen, utan två! Coach Tommy och laget har skrivit varsin berättelse från matchen. Enjoy!

Synvinkel 1:
Igår, söndag, var det dags för damernas nionde match i Basketettan dam och denna gång stod anrika KFUM Uppsala som motståndare. Ett Uppsala som med eventuell vinst mot Central skulle avancera förbi Central i tabellen. Det fanns med andra ord alla möjligheter till att det skulle bli en tuff match lagen emellan. Central hade 5-3 innan och för Uppsala var läget 4-4.

Matchen började med två gigantiska lock över korgarna. Det dröjde mycket länge innan någondera lag lyckades få bollen genom maskorna. Försvaret var bra, men det var främst en oerhört otur som rådde hos bägge lagen. Det kom att dröja många minuter innan locken öppnades och först att ta tillvara på det blev Uppsala. De ryckte åt sig en knapp ledning som de sedan bibehöll fram till periodpausen. Efter första tio var ställningen 10-12 till gästerna.

I andra perioden fortsatte svårigheterna att få in bollen i korgen trots att laget fick till bra lägen för skott, drives och postspel. För Uppsala blev det något lättare då de via backpicks och downscreens lyckades få lägen för lay-up. Uppsala tog kommandot även i denna period och kunde se sin ledning drygas ut ytterligare inför halvtid. De vann andra perioden med fem poäng, 13-18, vilket gav dem en ledning om sju poäng inför andra halvlek.

I halvtid fokuserades snacket på att switcha i backpicks på topp samt att börja mixa mer i försvarsarbetet. Det ledde till att Central började ta kommandot om matchen trots det faktum att Uppsala hade hoppats stänga matchen genom att gå till en 2-3 zon. Den öppnade upp mer för vårt postspel samt att skyttarna nu fick mer utrymme att växla mellan skott och drives. Efter ett litet ryck av hemmalaget kom Uppsala att arbeta sig tillbaka och när signalen ljöd för att avsluta den tredje perioden så visade det sig att upphämtningen blev en poäng och att Central nu hade sex poäng att hämta in under sista perioden. Till hemmalagets fördel var att fler började finna enklare lägen och att poängskörden gick upp något.

I fjärde skedde det som skett ett par matcher tidigare under säsongens spel. Centraldamerna steppar upp ytterligare i defense och stänger till paint ordentligt samtidigt som man skapar ett par steals och springer in enkla poäng. Energin flödar starkare och alla gör stora insatser främst försvarsmässigt. Nu fick även Uppsala se den vinnarinstinkt Centraldamerna besitter, men till glädje för matchen gav aldrig Uppsalaspelarna upp utan de försökte in i det sista råna hemmalaget på segern. Central vann sista perioden med tretton poäng, 24-11, och kunde därmed inkassera sin sjätte vinst under den här säsongen.

En stor eloge ska tilldelas gästerna som uppvisade ett moget och kontrollerat anfalls- och försvarsspel och som tävlade ändå in till slutsekunden. En eloge ska också ges till Centraldamerna som trots den tunga första halvleken återigen tog tag i matchen och klev in i blåställen för att ur försvarsarbetet kriga till sig ännu en vinst.

/coach Tommy Johansson

Synvinkel 2: Vi kom till matchen fyllda av revanschlust efter förra helgens bittra förlust mot Akropol. Inför matchen pratade vi om att spela ett aggressivt man-man-försvar med press över hela banan efter poäng. Inledningsvis lyckas vi bra med vår defensiva plan och får många stopp.

Tyvärr har vi svårt att producera framåt.  Uppsala har en ungt och vältränat lag och de roterar bra i hjälpförsvaret. Vi får inga enkla drives eller en-mot-en –lägen inside, utan är tvungna att kämpa för varje poäng. Vi gör endast 23 poäng i den först halvleken och går till halvtidsvila med ett underläge på 7 poäng.

Den andra halvleken är något bättre offensivt och vi knappar långsamt in. Matchen kom att avgöras i de sista minuterna. Särskilt betydelsefull blir en sekvens där Olivia går på korgen, blir foulad och Uppsala dessutom drar på sig en teknisk foul. En kort stund därefter stealar Nina bollen under deras korg, lägger i den, foulas efter skottet och får då 2 kast. 4-poängsspel! I och med detta lyckas vi rycka ifrån oss en liten ledning som vi sedan kan hålla i matchen ut.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att vi knappast bjöd på vår vackraste basket idag men att det alltid är skönt med en vinst. Vi behöver höja vår skottprocent på samtliga positioner. Det vi tar med oss till nästa match är att vi höll ett högt tryck i försvaret både i man- man och zonen, nu fortsätter vi så!