Collegebasketens slutspel är ett av de hetaste idrottsarrangemangen i USA. Många miljoner människor världen över följer matcherna och det är “få” (drygt 70000 per match på herrarnas och 23000 på damernas) som får möjligheten att följa det live på plats.

Tampa fullständigt kokade, inte bara av värmen utan av folkhavet som rörde sig mot Amalie Arena. Baylor, Notre Dame, Oregon och UConn gjorde upp om att bli bästa collegelaget i USA.

Favorittippade Baylor höll för trycket och slog ut Oregon i första semin, UConn skrällde nästan mot fjolårets vinnare Notre Dame, men ND kunde till slut vinna och finalen mellan Baylor och Notre Dame var ett faktum.

Länge såg det ut som Baylor skulle vinna komfortabelt, men efter en skada på nyckelspelare så kom Notre Dame igång och det blev en riktig nagelbitare i en fullsatt och kokande Amalie Arena. Galet tryck och Notre Dame kunde via straffkastlinjen ta matchen in i övertid, men… ibland ramlar inte bollarna i och Baylor fick höja bucklan till slut i guldregnet.

Basket är en fascinerande sport, det är sällan över förrän slutsignalen går och oavsett större ledning. I USA är det mer eller mindre religion och collegeslutspelet det närmsta kyrkan man kan som ateist kan komma.

Nästa års final 4 för damerna är i New Orleans, biljetterna dit är redan bokade.

Utöver matcherna så besökte vi David Hermelin som under säsongen gått på skola utanför Tampa, han visade oss runt på IMG Academys område.. kort förklarat en idrottsfabrik.

Vi fick också möjligheten att träffa andra basketpersonligheter och bredda vårt nätverk i USA med omnejd, något som bl.a gjort att Erik Ugarte (coach för hu17/19) nu är i SAn Antonio och jobbar på läger.

Go bananas!