I Vällingbyhallen där Blackeberg har sin hemmaborg virvlar också Centrals färger längs fönstren. Så med andra ord var det nästan för Central Dam att spela på hemmaplan. Coacher för mer nordliga lag poängterade detta faktum efter match och undrade om det var vår hemmaplan eftersom hallens färger matchar våra speldräkter. Det bjöds till skratt då det framlades att så inte var fallet utan att det nog mer var så att det var lyckliga omständigheter.

Nåväl, nu ska vi inte orda så mycket om detta. Istället tar vi oss an att återblicka till lördagens match mellan KFUM Blackeberg och KFUM Central.

Det var en viktig match för bägge lagen. För Blackeberg gällde vinst för att få säkrare mark och eventuellt undvika kval framåt vårkanten och för de våra gällde det att via vinst hänga med i det absoluta toppskiktet. Trots tabellplaceringarna lagen emellan var det ingen lätt match för Central och så har det också varit för samtliga lag som spelat mot Blackeberg. Blackeberg har radat upp otaliga goda resultat, men inte riktigt fått pricken över i:et.

Från start märktes det att det var mycket som stod på spel för de bägge lagen. Det fanns en offensiv tveksamhet som ledde till oförtjänt svåra avslut samtidigt som bägge lagen arbetade oerhört väl i försvar. Bägge lagen krigade också exemplariskt vad gäller offensiv returtagning, vilket ledde till långa försvarsintervaller emellanåt. Lagen följdes åt under större delen av perioden innan Central kunde göra ett miniryck i slutminuterna och därmed gå till pausvila med en ledning om tre poäng, 15-18.

I andra perioden tog Centralspelarna mer kommando över den defensiva och framför allt den offensiva returtagningen och detta ledde ofta till ”and one”. Tyvärr var nerverna utanför kroppen när de våra stegade fram till linjen och skottprocenten efter första halvlek låg på facila 50 % från gratisland. Detta medförde att Blackeberg kunde hålla jämna steg tack vare gott skytte från 3p-land. När signalen för halvtid ljöd kunde hemmalaget se sig i ledning med en poäng, 28-27.

I tredje steppade Centraltjejerna upp än mer i det defensiva arbetet och det gjorde att Blackeberg fick allt svårare att finna lägen för 2p-avslut och fick istället förlita sig än mer på skytte från 3p-land. Dock fick inte hemmalaget den utdelning de önskade sig och Central kunde ta åt sig ledningen igen efter en 9-5 run i början av perioden. Ledningen hölls och drygades ut något ytterligare och när signalen för perioden ljöd var Central i ledning med fyra poäng, 40-44.

I fjärde började hemmalaget i ett frenetiskt tempo både offensivt och defensivt och kunde därmed göra ett rejält ryck. Med fem minuter kvar hade ledningen om fyra poäng svängt till deras fördel. Då ryckte de våra upp sig ännu ett snäpp defensivt och kunde finna några enkla avslut i semi-breaks samtidigt som man spelade mer i paint i 5-5 spelet. Detta tillsammans med individuella offensiva prestationer och ett herrans arbete i försvar gav Central ännu en vinst och denna gång med åtta poäng, 53-61.

Smolk i bägaren blev dock det faktum att Olivia Kolo skadade sig i samband med en spektakulär attack i sista perioden, vilken glädjande nog resulterade i för Central mycket viktiga poäng.

Nu väntar en stenhårt träningsvecka inför mötet mot topplaget Järva som vann mot Uppsala efter dubbla förlängningar. Det är av yttersta vikt att vi är på tå i den matchen och därför kommer vi köra på hårt denna vecka. Kom och stöd oss hemma i Gärdeshallen på söndag.

KFUM Blackeberg – KFUM Central  53 – 61  (15-18, 13-9, 12-17, 13-15)

Poänggörare Central: Helena Klackeberg 23, Madeleine Lindquist 10, Olivia Kolo 9, Nina Risto 9, Sara Engberg 6, Fanny Wallén 2, Elin Månsson 2.