I söndags spelade damerna ännu en tuff match mot topplaget Järva. Järva kom till match efter en lagstärkande vinst efter dubbla förlängningar helgen innan där pointguarden Luciana Jonson stod för enorma siffror och ledde laget till vinst. Järva kom mycket taggade till Gärdeshallen med en stark förhoppning om att göra om bedriften från helgen innan. Från start visade det sig att det skulle bli en riktig försvarsmatch likt matcher i Eurocup och Euroleague. Järva startade med en 3-2 zon för att hindra skyttet och postspelet att florera fritt. Initialt fungerade detta väl, men tack vare mycket bra sving och attackspel där Centrals skyttar fick mycket öppna lägen. Detta gav också följden att när Järvas spelare fick rusa ut på skytt så kunde Centralspelarna agera kallt och attackera eller spela in bollen till postspelarna. Centrals försvarsidé var att stoppa Luciana från att bli ledande på banan och där gjorde många spelare såsom Rosie, Olivia, Sara och Madde det svårt för henne att bli direkt delaktig i Järvas anfallsspel. Samtidigt gjorde Linda, Klacken och tidigare nämnda Madde det svårt för Emelie Enjebo att få en klar rytm i anfallet då hon fick möta på många olika försvarsstilar. Fanny jobbade hårt och kunde på så sätt kontrollera Järvas Susanna Kalén. Detta tillsammans med att Elin, Nina och Hillan slet hårt i hjälpförsvar och för att stoppa Järvas stora spelare. Lagen följdes åt och växlade ledning ett flertal gånger under första halvleken och detta berodde på att bägge lagen arbetade effektivt i sitt försvar. Central hade så här långt visat ett offensivt spel där bollen gick runt och involverade samtliga spelare och det gjorde det svårt för Järva, vilka ofta fick arbeta länge i försvar då Centralspelarna ryckte åt sig många offensiva returer. Detta medförde naturligtvis att Järvaspelarnas stamina utarmades och avslutsprocenten sjönk. För Central var det så här långt ”lock på” och skyttet fick inte önskat utfall trots att skottvalen var helt korrekta. Tack vare den väljoljade försvarsmaskinen hos hemmalaget kunde inte Järva nyttja Centrals ”lock på” och när halvtidssignalen ljöd kunde det konstateras att hemmalaget ledde med facila ett poäng. Så här långt hade verkligen Järvas absoluta nyckelspelare stoppats väl. Luciana hade under de första tjugo minuterna endast tillåtits skapa sex poäng samtidigt som Emelie stod för elva poäng.

I halvtid pratades det extra om Järvas luckor i zonen och hur de gav lägen genom felaktig kroppspositionering, vilket hemmaspelarna nu skulle nyttja till sin fördel i större utsträckning. Vidare pratades det om det så kallade ”lock på” som ansågs torde försvinna då valen av avslut var väl avvägda.

Tredje perioden blev precis lika jämn som de två första. Hos gästerna var det Enjebo som klev fram extra genom att göra åtta poäng under perioden. Försvaret på Luciana skördade fortsatt stora framgångar och så var det även rörande försvaret på främst Ebba Stenman i paint och längs perimetern. Inför fjärde perioden var matchen helt jämn.

Då släppte äntligen locket för hemmaspelarna och tvåpoängsavsluten började sitta i större utsträckning. Under de första fem minuterna av sista perioden tog Central kommandot över matchen genom att rycka åt sig en ledning om fyra poäng, vilket laget förvaltade matchen ut. Det kom dock att bli extra nervkittlande då Järva hade sista bollinnehavet med underläge om tre poäng, men tack vare specificerad försvarsidé så kunde hemmalaget hindra gästerna att få till ett öppet skott för att få till en förlängning. Så tack vare enormt försvarsarbete av samtliga inblandade i Central och suveränt bollsving offensivt kunde hemmaspelarna se sig som segrare i toppmötet. En annan faktor som blev ledande för vinsten var att Central rev ner hela 24 offensiva returer som i sin tur ledde till fouls och skickade Centralspelarna till linjen där de var hypereffektiva.

Nu väntar ännu en tuff match för våra damer då de på söndag åker upp till Östersund för att möta ännu ett topplag i form av Jämtland Basket för första gången den här säsongen. Vi hoppas kunna spela samma offensiva och defensiva spel och på så sätt rucka hemmastarka Jämtland.

Central – Järva  48 – 45

Poänggörare Central: Nina Risto 18, Helena Klackenberg 13, Olivia Kolo 10, Fanny Wallén 3, Elin Månsson 2, Linda Durmén Blunt 2.