Vi lever i en tid där vi aldrig haft så mycket kunskap, tillgänglighet och resurser kring träning. Ändå- total förvirring! Efter drygt 30 år som idrott/gymtränare har jag valt att lägga mer energi på den träning som får oss att må bättre. Och det är sällan samma sak som den träning som får oss att prestera i en tävling eller den som gör oss bättre i en idrott.

Jag älskar när aktiva själv upptäcker att de kan saker, och än bättre, när de hjälper andra att upptäcka saker. För att ge utrymme för nya tankar som skapar ett nytt görande inom träning brukar jag dela upp träning i ”övningar” och ”rörelser”. Alla friska däggdjur rör på sig i en natur som ständigt kräver deras närvaro. De måste ständigt vara ”här och nu” i sina sinnen och beslut. Människan har också vart ett fritt däggdjur vars kropp & knopp ständigt utmanades i en oregelbunden miljö där vi pressade, drog, lyfte och vred på det som fanns omkring oss. Vår rörelseförmåga skapades alltså under oregelbundenhet. Men tiderna är annorlunda nu, så även vår miljö. Idag har vi skapat en monoton, kontrollerad passiv tillvaro. Vi ser samma mönster inom träning där vi tar fria rörelser som vi återupprepar till förbannelse och kallar det övning. Och vad värre är. Vi överbelastar övningen och vi skapar normer för utförandet så att den kan mätas och jämföras innan den förs in i ett excelprogram. Vart det leder ser vi idag. Jag tror att vi med nya tankar kan skapa nytt görande inom en mer rörelseorienterad träning och på så sätt få tillbaka ett sunt och även kreativ förhållande till hur kroppen kan användas på ett roligt och utmanande sätt. Därför är jag jätteentusiastisk över att få jobba med Central Basket och där få inspirera och vidareutveckla ledare och föräldrar i Moveoos filosofi och metod.

På så sätt hoppas jag nå fram till ungdomar och få dom själva att ifrågasätta sitt passiva liv framför telefonen. Att en mer lekfull fysträning ska kicka igång naturliga hormonsystem så att de håller farten även mellan passen. Och att vi får ungdomar och vuxna som tillsammans skapar mer glädje och ökat välmående med träningens hjälp.

/José Nunez, moveoo.se

 

FAKTARUTA:
Den här säsongen har vi dragit igång fysutbildning för föräldrar. Hittills har ett 20-tal gått en utbildningsdag tillsammans med José (moveoo) och kan nu titulera sig fysinspiratörer.

De kör sedan fys/rörlighet med respektive ungdomslag minst en gång i veckan.

Är du intresserad av att bli fysinspiratör/tränare? Kontakta oss!