På fredag eftermiddag träffades vi på KFUM för att ta oss till Blackebergshallen. F-00 tränar i år i en sammanslagen träningsgrupp med F-99 eftersom båda grupperna inte är så många i år. Jag, Tina Bergström, fick ansvaret att coacha 00:orna i cupen och Emma Axelsson tog 99:orna. Endast sju spelare i en mix av åldersgrupperna 00 till 02 tog vi tunnelbanan tillsammans till hallen.

Viby var duktiga och satte hård press på tjejerna. Laguppställningen ändrade jag direkt inför matchen och spelare som tidigare fått spela på låg position blev plötsligt pointguards och vingar och vice versa. Vi fokuserade på att spela ett hårt försvar med mycket hjälp. Målet spelarna fick i anfall var att utmana sig själva och gå mycket en mot en ur ett motion system.

Tröga ben ledde till mycket fouls och det var ovant kunde man se att spela hjälpförsvar. Tjejerna gick på korgen jättebra och utmanade precis som vi hade bestämt, men många många bollar gick ur korgen och slut poängen kändes därför inte rättvisande i hur bra tjejerna faktiskt hade spelat. Trots förlusten i första matchen (43-17) kände jag som tränare att alla hade gjort massor av bra saker i matchen och det kändes att tjejerna började förstå vad det var jag förväntade mig av dem.

Lördagsmatchen var en rysare. Alla var avslappnade inför den motståndarna var Lobas. Plötsligt satt hjälpförsvaret och fötterna hade vaknat till liv. Lisa Conta satte direkt en 3p i inledningen och det satte ribban för resten av matchen. Tjejerna slet som djur och Hanna Moegelin var mer på golvet än någon annanstans vilket alla hennes blåmärken kan intyga. Isabel Söderberg och Alice Zbinden hade flertalet riktigt grymma moves på korgen vilket avspeglade sig i deras poängstatistik. En stabil Amasia Bergström satte sina lägen, Hedvig Englund var inne och kämpade på returerna och Agnes Ekstedt gjorde ett bra jobb i försvaret. Hanna satte vår andra 3p i andra halvleken vilket var en jätteviktig poäng.

När slutsignalen gick var ställningen 22-22 och enligt Blackecupens regler skulle förlängningen avgöras med Sudden Death. Förlängningen handlade bara om hjärta och när vi råkade foula och det blev två straffkast för motståndarna hade vi hjärtat i halsgropen. Två missar senare tog vi returen och Lisa dribblade snabbt upp bollen, passade till Isabel som gick på korgen men missade. Isabel tog egen retur och passade ut till Alice som satte det avgörande skottet precis innanför trepoängslinjen. Det var ett lyckligt lag som tackade motståndarna för en god match.

Alla lag i gruppen slog varandra och inbördespoängen gav oss en tredjeplats vilket betydde B-kvartsfinal. I hallen på söndag morgon var tjejerna väldigt nervösa och första perioden förlorade vi med 0-12. Vi blev överrumplade av en hård press från Huddinge och hade svårt att få upp bollen i anfall. Efter första perioden skärpte vi till oss och spelade mycket bättre. Försvaret kom igång och vi lyckades samarbeta för att få upp bollen. Under de sista tre perioderna lyckades vi sakta att ta oss ikapp igen genom att kämpa riktigt hårt. Vi gjorde fler poäng än motståndarna i de resterande tre perioderna men det räckte inte till och vi förlorade till slut med 9 poäng.