För ganska precis ett år sedan så kom Kolya Hardy och frågade om vi ville skicka en spelare till USA under 6 veckor på sommaren. Hans gamla highschool coach Michael Evans hade hört av sig med ett förslag. Efter ungefär 3 minuters funderande så kom jag fram till att Sophie Melin, som var ny i damlaget, skulle vara perfekt för det uppdraget. Femton minuter senare hade hon i princip tackat ja och processen var igång.

Det slutade med att Sophie och damlagets tränare, Stefan Pettersson, var över till Mill Valley utanför San Francisco under 6 veckor. Under vistelsen blev det ett antal turneringar runt om på västkusten (Vegas, Oregon, Sacramento, LA bl.a) och ännu fler träningar. Laget bestod av ett antal spelare från europa och afrika samt de lokala tjejerna från Mill Valley och Tamalpais highschool. Resan gjordes möjlig genom generösa stipendium från vår huvudförening samt hårt jobb av Kolya Hardy och Michael Evans.

Vi har under hösten utvärderat och funderat på hur fortsättningen ska se ut, ambitionen har hela tiden varit att fortsätta samarbetet och ge fler möjligheten till att uppleva det som Sophie och Stefan fick.

Igår fick jag möjligheten att besöka coach Evans och hans Tamalpais Hawks, deras verksamhet har gjort imponerande framsteg senaste åren. Deras varsityteam för killar gick hela vägen till state-championship och tog sig vidare ett par omgångar där förra året.

Gårdagens matcher var mot och hos lokala rivalen Redwood Giants. Först ut var killarnas andralag, som efter en svängig match tyvärr förlorade. Tjejerna tog vid och i hallen började det fyllas på med publik, en stabil ledning tappades och Redwood som var underdogs inför matchen lyckades vinna till slut. Coach Evans var inte nöjd med lagets hela 30 fouls.

Avslutningsvis var det dags för skolornas varsitylag att mötas. Hallen blev fylld till bristninggränsen och stämningen höjdes märkbart. Skolornas elever drog igång ramsor som liknande ett fotbollsklackarnas hålligång. Mäktig känsla på en ungdomsmatch. Tam vann konfortabelt efter ett ryck i tredje perioden.

Idag träffade jag coach Evans och några andra representanter från skolan för att diskutera framtida samarbete, och vem vet.. kanske kommer det ett lag från Mill valley till Stockholm i sommar och tvärtom. Mer om det senare.

Att få uppleva basket i USA är något speciellt. Deras approach till spelet är enormt spännande att se. Tekniken är inte alltid där, men de (flesta) har en enorm förmåga och känsla för att göra mål. Instinkten och attityden till/för spelet är en helt annan än hemma.

Det kanske inte är så konstigt egentligen när det för det mesta sitter någon collegescout på läktaren eller rekvirerar videoband för att kunna se potentiella rekryteringar till deras skolor. När man dessutom inte kan undgå att se basket i vardagen även om inte vill så gör det jäkligt stor skillnad, härom dagen visade de basket på 12 av de 45 kanaler vi hade på hotellet… 8 kanaler i rad visade någon match! I Sverige är vi glada om någon match streamas på nätet eller sportnytt ens nämner sporten.

Coach Evans berättade att det kan komma uppåt 2500 åskådare på en highschool slutspelsmatch i Mill Valley. Jag uppskattar att det var närmare 700 på matchen igår. en ungdomsmatch i januari.

Tack till KFUM centrals huvudförening som hjälper till med stöd så vi kan göra sådana här inspirationsresor!

Go bananas!

Victor Sundquist, sportchef