Basket är en ganska komplex sport, enkelt att komma igång men för att bli riktigt bra är det många delar som måste klaffa. I allmänhetens ögon (och även länge inom basketen) så har det varit stort fokus på längd och räckvidd.

Det är klart en superrörlig och stark 210cm lång spelare har fördelar, men basket är så mycket mer än så. Spelförståelse, känsla, styrka, kvickhet, spänst, ledaregenskaper, vinnarskalle, mental styrka, regelkunskap osv m.m. etc spelar in. Basket är verkligen en sport som de flesta kan bli bra i med lite jäkla anamma, konsekvent träning och tålamod.


Vad krävs för att en spelare ska nå sin potential?

Finns inget enkelt snabbt svar på den frågan. Basket är som sagt komplext och innehåller så många olika moment som behöver gnuggas. Men om vi ska generalisera lite så

  • Träning
  • Utbildning
  • Socialt

Där de olika huvudområdena innehåller underkategorier, ex.

Träning – fys / individuellt / lag,

Utbildning – ledarskap / regler / funktionär / domare / livskunskap / mental träning, Socialt – resor / läger / träffar.

Vissa av underkategorierna finns det såklart fler underkategorier till.

Helt plötsligt så är det ganska komplext, sen om man lägger på att i viss ålder är det mer lämpligt att träna på vissa moment än andra osv så blir det en ganska snårig karta att navigera sig igenom.

Oavsett allt det ovan så säger jag, efter 27 års erfarenhet, att spelare med huvudet på rätt ställe, som gillar att träna och tar chansen när hallen är extra öppen, som kan prioritera och planera sin tid samt inte ger sig (grit) alltid blir något till slut oavsett längd eller andra eventuella hinder.

Om du dessutom lägger till att de kanske inte var på ett vinnande lag från början i sin karriär och de fått jobba hårt i det tysta för tränare som premierat de som är stjärnor just då.. då har du förmodligen en riktigt bra spelare på väg.

Det får helt enkelt inte vara så att vi som tränare premierar de som är bäst just nu.
Vi bör premiera inställningen till träningen och det övriga som finns i pusslet.

De som kombinerar skolan, fritiden, familjen på ett bra sätt med idrotten. De ska få ljuset på sig, men alla ska få chansen att ta del av verktygen som erbjuds.

Verktygslådan

De aktiviteterna som krävs för att täcka in områdena ovan kallar vi för verktyg..
De verktygen har en plats i basketdelen av den stora verktygsväskan som kallas livet.

Basketen kan verkligen ha ett eget stort fack i den stora verktygslådan som kallas livet, och inte en egen låda vid sidan om.

Verktygen

Vi erbjuder sedan 10 år individuell träning på morgnar och nu även sedan några år också på lördagar och även för yngre under veckorna. Juniorlagen ingår i ett projekt tillsammans med gymnasterna i gymmet. De får träffa en personlig tränare en gång i månaden i mindre grupper och tränar där i mellan själva i gymmet. Även ner i åldrarna så har vi uppstyrda pass regelbundet med utbildade tränare. För de yngsta så integreras fysträning med alla dess moment in i träningen.

Under flertalet av skolloven arrangeras dagläger och extra träning för spelarna som är hemma. KFUM Central erbjuder också alltid öppet hus på kfum under loven för de som vill komma och nöta på något moment.

Det tillhandahålls traineeprogram för spelare som vill prova på att bli ledare och förbereda sig inför basketförbundets utbildnings träd som kommer in i bilden runt 15 års ålder. Två gånger under säsongen får i princip samtliga lag utbildning i olika aktuella ämnen, ex antd, närvaro på nätet, tidsplanering osv. Samlingsnamnet för de utbildningsverktygen är Centralakademien.


Ledare och föräldrar erbjuds olika utbildningar inom ledarskap och annat.

Helheten

Vi vill bygga en helhet för spelarna, som är hyffsat flexibel och anpassad efter vart ambitionsnivån är just där och då. Träningskraven för barn- och ungdomslagen är ganska låga, men det erbjuds som sagt ett antal olika fys- och individuella pass för de som vill. En gammal spelare i klubben kom efter halva säsongen för några år sedan och var helt lyrisk. Man kunde ju träna hela 12 pass i veckan i klubben. Den spelaren fick vi bromsa lite. Det måste finnas någon rim och reson, men det visar lite på verktygen som finns där framför näsan – för den som vill.

Det viktigaste för mig som ledare är att visa och inspirera spelarna (och föräldrarna) till att kolla in verktygslådan och dess innehåll. 

Den spelaren som nyttjar verktygen som erbjuds kommer få nytta av det inte bara på basketplanen, utan i skolsalen och senare i livet. Oavsett om man kan leva resten av livet på basket eller satsar på en civil karriär som är basket en bra jäkla del i livets verktygsväska.

Det var några tankar som behövde komma ut. Hör gärna av er om ni har någon fundering eller fråga..

Go bananas!

Victor Sundquist, klubbdirektör, Central basket, victor@centralbasket.se