Det är känslan som regissören Abram Viklund vill förmedla med den nya reklamfilmen om Central. Och han vet vad han pratar om för han har själv spenderat stor del av sin uppväxt i klubben.

Redan som tio åring kom han till Central där hans baskethistoria började, men som han själv uttryckte det också centrumet där hela hans liv under tonåren tog sin utgångspunkt.

– Allting utgick ifrån att vi spelade basket. Det var kärnan, sen kom allt annat. Vänskap, gemenskap och självständighet. Vi umgicks här på KFUM och det kom basketspelare från hela stan för att spela. Vi brukade ringa och kolla om hallen var ledig en lördagskväll. Sen bara drog det igång. Många av mina allra bästa vänner kommer från basketen och Central. Det är här jag har växt upp.

Vi träffas i KFUMS lokaler på Rosengatan där Abram började sin basketkarriär en gång i tiden. Han pekar på hallen och säger “Där, där började det”. Och där fortsatte det sedan genom hela tonåren till Abram kom till en punkt där han ville växla upp sitt spelande. På den tiden fanns det inte något division 1-lag i Central så suget efter att spela på högre nivåer tog honom som 17 åring till lag som Stockholm 08, college i USA, Lidingö Basket och Akropol. Men längtan “hem” fanns där hela tiden.

– Vi var flera från Centraltiden som var utspridda på olika division 1-lag och ligalag, men vi var alla fortfarande Centralare i hjärtat, så till slut var vi några som sa “varför gör vi inte detta i Central” och bestämde oss för flytta hem och ta oss till division 1, vilket vi också gjorde. Nu är Central verkligen en klubb man kan vara kvar och växa i.

Vänskap och drömmar
Att hjärtat alltid klappat lite extra för Central råder det inget tvivel om när man lyssnar på Abrams berättelse, så när han fick uppdraget att göra reklamfilmen om Central var det svårt men också hedrande.

– Det är så mycket man vill förmedla på så kort tid. För mig är basket inte bara en idrott. Det är allt runt omkring. Vänskap, lagsamarbete och att lära sig kämpa för sina drömmar.

Manuset till filmen har Abram tagit fram tillsammans med Victor Sundquist som är sportchef i klubben.

– Vi spånade tillsammans och fick väldigt snabbt en gemensam vision, sen har jag skrivit manus och satt samman ett produktionsteam.

Själva inspelningen tog två dagar men produktionen och idégenereringen har snurrat länge i huvudet och resulterat i många vakna nätter.

– Jag var jättenervös kvällen innan vi skulle filma, men väl på plats var alla som skulle vara med så himla taggade att allt bara släppte. Klart att ambitionerna alltid är skyhöga och vi fick inte den där solnedgångsbilden vi ville ha för att det började störtregna, men jag tycker att vi har fångat en känsla av värme och autencitet och attityden som basket har. –

– Jag hoppas att filmen ska kunna inspirera fler att börja spela basket och få ta del av det som jag har fått med mig. Att man får ut nåt mer av att spela basket. Att basket är en del av livet.

Victor Sundquist, som är projektledare för filmen, är mer än nöjd med resultatet.

– Att Abram kommer från klubben gjorde att han direkt fattade vilken känsla vi ville förmedla. Hans öga till klubben hjälper till och gör att filmen känns väldigt äkta och verkligen visar vilka vi är. Alla som är med i filmen spelar dessutom i Central. Jag är supernöjd.

 

Produktionsteam

Regi och manus: Abram Viklund
A – foto: Iga Mikler
B- foto: Dinis Rodrigues
Ljus: Jonas Linde
ProdAss: William Challis
Musik: Sebastian Backlund
Projektledare: Victor Sundquist

Medverkande i filmen: 30 superstjärnor från Central
I huvudrollerna: Philip Hu, Stella McIntyre, Tatjana Petrovic, Lisa Conta, Jean-Charles Coffi, Agnes Modigh, Ava Modigh, Stephen Aluko och Dominick Skaff.

Filmen kan ses på bland annat KFUM Central baskets hemsida efter den 26 augusti 2017.