HISTORIA

Det var en gång…

…en vasastadsbo som hette ”Katje” (Carl-Johan) Lagercrantz som i blygsam skala drog igång vår basket. KFUK-KFUM Central låg då på Snickarbacken, en liten tvärgata mellan Birger Jarlsgatan och Regeringsgatan. ”Katje” var jurist (sedermera lärare) fick också med sig många andra jurister, bl.a. ”Läppen Larsson” och ”Kuba-Pelle”.

Svenska Basketbollförbundet startade också upp i lokalerna på Snickarbacken. Våra basketspelare spelade i högsta divisionen och i laget fanns också landslagsspelare. Basket-trycket var i början stort i Vasastan, och framför allt i Adolf Fredriks musikskola under slutet av 1950-talet.

I mitten av 1960-talet tillkom den så kallade Basket 4:an, senare kallad basket 3:an. 1969 var vi först i Sverige med ett sommarläger för basketspelare, ca. 20 ungdomar deltog i vårt läger i Helsingborg.

I början av 1970-talet flyttade verksamheten från Snickarbacken till våra nuvarande trivsamma lokaler på Rosengatan. Under 1970-talet exploderade basketintresset och vi hade ett 60-tal olika pojk- och flicklag. Basketsektionen rekonstruerades också och vi satsade på elit och bredd.

I början på 1980-talet vann vi junior SM-guld, och vi låg länge i toppen i Division 1 och kvalade till Elitserien. Våra damer spelade också kvartsfinaler i Elitserien.

Vår basket har varit en plantskola för senior-, junior-, och ungdomslandslagsspelare. Roland Rahm, Petzi Gunterberg, Janne Askered m.fl. är gamla Centralare. På damsidan har Lena Mikaelsson, Malin Hallberg och många fler spelat i Central.