Nu vill Rosenbusken synas och höras mer. De har skapat ett Instagramkonto där de lägger ut bilder cirka två gånger i veckan. Gå bums in och följ: Rosenbuskencentral.

En som verkligen brinner för basket är Martina Roslund. Hon spelar i Rosenbusken som snart ska spela sista omgången i Basketligan Special.
– Jag läste en artikel om basket där man kunde komma och prova på att spela gratis. Jag gjorde det och det var jättenervöst i början, jag kunde ju ing- enting, säger Martina Roslund som har spelat i Rosenbusken sedan starten 2002. 
Nu laddar hon och de andra i laget
för slutspelet den 23–24 april i Gärdeshallen.

Rosenbusken är ett lag för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Laget startades av Ewa Wahlbärj och syftet var att låta alla som vill spela basket oavsett förutsättningar.

Anna Magnusson coachade Rosenbusken mellan 2005 och 2013:

– Basket är världens roligaste och bästa lagsport. Och Rosenbusken är det mest givande tränaruppdraget jag har haft, säger Anna som gjort det mesta på KFUM, senast ordförande för KFUM Sverige.

Inget annat lag är så peppande och stödjande när det kommer till sina lagkamrater.

I dag är det Nina Risto och Josefine von Uthmann, båda spelare i damlaget, som tränar Rosenbusken. Josefine började efter jul när Nina behövde en tränarkollega.

Strax innan Josefine kom till Stockholm hade hon sett ett tv-program om Sveriges OS-grupp i Special Olympics Games, tävlingen för barn och unga med speciella behov.

– Jag blev så inspirerad och kände att jag ville göra något liknande. Men i Lund fanns inget lag med samma inriktning som Rosenbusken. Så när Nina slängde ut frågan sa jag ja direkt!

Josefine har coachat andra lag, både flickor och pojkar, men ingenting är som Rosenbusken.

– Inget annat lag är så peppande och stödjande när det kommer till sina lagkamrater. Aldrig att någon har en negativ ton till någon annan i laget, säger Josefine.

De visar att de gillar att spela basket och tillhöra ett lag. Något som många andra tar för givet.

– Vi har bara en timme i veckan och då är spelarna jättefokuserade.

Nu vill Rosenbusken tala om att de nns bland annat genom ett nystartat Instagramkonto.

– Det är viktigt att visa att alla har rätt att spela, är välkomna och ingår i klubben där alla får vara med, säger Josefine.

Hon vill att så många som möjligt följer kontot och lajkar inläggen, det skulle betyda mycket för laget. Jose ne önskar att er Centralare vågade säga hej till spelarna i Rosenbusken. Visa att det finns klubbkänsla i Central genom att komma fram och de dem en High Five.

– Tänk om vi hade ett gäng klubbkamrater på läktaren som hejade på oss den 23–24 april i Gärdeshallen. (Reds anm: Det var lapp på luckan i Gärdeshallen den helgen. Fullt på läktarplats hela helgen!) Det vore hur häftigt som helst, säger Josefine och påminner alla om att följa Instagramkontot!

TEXT OCH FOTO: LOTTA WESTBERG, BASKETMAMMA

 

 

Martina Roslund, 26 år, kommer spela med Rosenbusken
 så länge hon kan.
– Det var mamma som fick mig att börja spela basket. Jag hade kastat lite boll i en korg på landet och hon tyckte jag var duktig och hade bollsinne.