Farhiya har spelat basket i princip året runt sedan hon var 15 och har trots sin ringa ålder (24 år), samlat på sig rutin i massor från tunga lag i Europa, landslaget och inte minst WNBA. De senaste två åren har hon spelat i Tjeckien men till hösten bär det av till Israel för spel med topplaget Maccabi Tel Aviv. Centralbladet träffar henne på ett träningspass i Sundbyberg där hon tillsammans med landslagskollegan Frida Eldebrink och coachen Stefan Petterson förbereder sig för ännu en tuff säsong.

Vid 24 års ålder har Farhiya Abdi redan hunnit med spel i Turkiet, Polen och Slovakien. Hon fick sitt genombrott redan som 16 åring i U16 när hon utsågs till MVP (Most Valuable Player). Resten är historia och det har princip bara gått spikrakt uppåt för den svenska superstjärnan. Bortsett från en tuff vår som kantats med många skador.

– Jag fick mycket exponering tidigt och upptäcktes av de stora klubbarna vilket varit helt avgörande. Det är bara så du kommer någonstans.

Och kommit någonvart det har hon verkligen gjort. Men efter en säsong med mycket skador tog hon under sommaren en paus från sommarspel med LA Sparks i WNBA* för att förbereda sig för en ny säsong, i ett nytt lag i en ny liga. Med hjälp av en personlig tränare har hon haft fokus på rehabilitering, bygga upp kroppen och göra sig fri från skador.

– Jag har spelat och tränat basket i princip året runt i tio år och behövde tid för att återhämta mig. Nu tränar jag varje dag men kortare, mer intensiva och fokuserade pass. Jag har också jobbat med mer matchliknande träning och något som kallas 3D träning som förbereder kroppen på ett lite annorlunda sätt för intensivt spel.

Draftad för LA Sparks
Det var när hon spelade i Tjeckien som hon blev draftad och fick komma till LA Sparks. Något hon är otroligt glad för.

– WNBA har varit fantastiskt kul och spännande erfarenhet. Det är helt annorlunda där. Spelet är väldigt fysiskt i USA och snabbt. Spelarna är större, hoppar högre och det är mer hype kring basket. Det är väldigt hierarkiskt vilket man kanske kan reagera mot, men det är också på ett sätt mer professionaliserat. När man är där handlar det mycket om att lära sig systemet och göra sig till en stjärna.

Hon kan se fördelar med både hur det är i Europa, där det är mer fokus på laget och det mer individuella tänket i USA och menar att det mer handlar om vilket typ av spelare du är och vad du gillar.

– Oavsett lär man sig mycket och utvecklas som spelare när man utsätts för olika situationer.

Redo för höstens utmaning
Efter en intensiv sommar är kroppen äntligen redo och hon känner sig stark. Om ett par veckor bär det av Israel för spel med topplaget Maccabi Tel Aviv. Målet är att bli så bra som möjligt. Och det betyder riktigt bra.

– Jag vill ha många bra meriter från tunga klubbar. Spela i de bästa lagen i Europa. Vinna EM, VM och största drömmen är så klart OS.

En dröm hon delar med landslagskollegan Frida.

*WNBA spelas enbart på sommaren

Text: Sara Skärvad
Foto: Svenska Basketbollförbundet