För fjärde gången senaste fem åren åkte vi än en gång till USA som start på sommarlovet och avslut på säsongen. Den här resan var det 2004ornas tur, ett 40-tal ungdomar tillsammans med 15 ledare satte sig på bussen vid KFUM en väldigt tidig morgon för att påbörja resan mot Charlotte, North Carolina.

En veckas läger arrangerat av Dream Big Basketball i Huntersville utanför Charlotte drar igång morgonen efter ankomst, många mycket taggade och spända spelare hoppar in i våra vans för den korta resan bort till avfart 30 mot Davidson och skolan där lägret ska vara.

Redan 2016 samlades de flesta ur gänget tillsammans med sina föräldrar för att få första informationen om något häftigt som skulle hända om typ 800 dagar. Lite surrealistiskt och lång borta just då, men dagarna tickar på och när sista mötet inför resan tog plats i en samlingslokal på Norra Real Gymnasium så var det 7 dagar kvar. Spelarna (och dess föräldrar) har under två säsonger stått i café, sålt tulpaner, kläder, hållt i easy basket omgångar, arrangerat loppisar och så vidare för att samla in pengar till resan.

Basketlägret är annorlunda mot vad vi är vana vid från Sverige, från kl 9 till lunchen kl 12 så är det full fart med stationsträning och tävlingar ledda av de dryga tio amerikanska coacherna som består av spelare med erfarenhet från college, internationellt spel och så vidare. Huvudtränare och ansvarig för Dream Big Basketball är Georg Holm, en svensk med bakgrund i bl.a 08 Stockholm och Järfälla basket innan han och hans familj bestämde sig för att lämna sverige för en ny framtid i USA. Dream Big Basketball driver idag en hel hög med läger, håller i individuella träningar, 3×3 turneringar och även selectteams (AAU) under somrarna.

När vi för drygt sju år sedan letade efter läger i USA så ställdes en fråga till Georg om hjälp. Han konstaterade att det väl var enklare om han arrangerade läger som vi kan vara med på istället, sagt och gjort fyra vändor senare är vi fortfarande mycket nöjda och siktar på resa nummer 5 sommaren 2019.

Syftet med resan är att ge spelarna erfarenhet och insikt i vad som krävs för att ta nästa steg i sin utveckling. Att peppa dem till att fortsätta med basketen trots att skolan ökar trycket under högstadiet och andra intressen drar i dem.

“Ska definitivt fortsätta med basketen i höst, både för basketen och den goda kamratskapen”. Säger Edith i F04

”USA var verkligen inte vad jag förväntade mig, man kan säga att de här två veckorna i USA va de bästa veckorna i hela mitt liv och när man kom hem blev man nästan lite deprimerad för att du har haft de två bästa veckorna i hela sitt liv med skit sköna människor som man kan säga är vänner för livet och du har sätt basket på ett nytt sätt.” – Jocely, P04

Gemenskapen är något vi värdesätter mycket i föreningen och USA-resan accelererar verkligen den. Många av spelarna (och ledarna) träffar nya personer inom och utom gruppen under resorna och vårt nätverk ökar för varje år.

”Det bästa med resan var definitivt att få lära känna så många fler från klubben och uppleva en annan typ a basketkultur! Världens bästa basketfamilj!” – Valeria

När lägret är över packade vi våra weekend-bags och drog ut till kusten, till Myrtle Beach i South Carolina för fas 2 på resan – ”Rehab och retreat”. En något friare del där en stor del av dagen spenderades vid poolen i det underbara vädret. På morgonen samlades vi nere på stranden och genomförde fys/rehabpass innan det var fri tid fram till lunch och sen återsamling för middag senare på kvällen.

Efter Myrtle fanns det helt plötsligt väldigt mycket mer dynamik i gruppen och fulla av solsken och andra känslor lastade vi in oss i vansen för de fyra timmarna tillbaks till Charlotte.

Fas tre innehöll matcher för samtliga grupperna. Vi stötte på väldigt karaktärsdanande motstånd i tjejturneringen och för killarnas två lag var det blandat motstånd, med några matcher som var tuffa men vi vann och några väldigt tuffa matcher. Samtliga lag fick känna på den amerikanska basketkulturen och fick med sig mycket i sin ryggsäck för framtiden.

Det blev besök på Charlotte Hornets arena, titt på en match mellan två highschool lag och mycket mer innan vi något trötta men taggade och något ledsna checkade in på flygplatsen för att inleda hemresan.

Basket- och livsryggsäcken lite mer påfylld för drygt 40 ungdomar. Målet uppnått! Nästa sommar gör vi det igen, då är det 2005ornas tur.

Vår ordförande tillika ledare på USA-resan får avsluta berättelsen…

”Förutom allt det självklara, att det är spännande för våra spelare att få uppleva USA på nära håll, både när det gäller basket och vardag, tycker jag att det varit fantastiskt kul att se hur ungdomarna kommer närmare varandra. Umgänget mellan killar och tjejer i den här åldersgruppen har varit sparsamt tidigare. Nu har det verkligen lossnat och jag tror att det kommer att innebära att det blir ännu roligare och mer angeläget att spela kommande säsong för det här gänget. När det sociala umgänget och basketen mixas blir det som bäst.” filosoferar Svante Bengtsson, ordförande och förälder