Pannkakslagret är påfyllt och grädden vispad. Café Rose gör sig redo för bananakidsens ankomst. Varje lördag fylls lokalerna på Rosengatan av ett hundratals pojkar och flickor i åldrarna 5-7 år som på ett lekfullt sätt introduceras till världens roligaste sport – BASKET. Några kör i kjol andra i full Lakersmundering. Spelar ingen roll. Kom som du är, fokus ligger på att ha roligt.

Stämningen är uppskruvad men munter och det är småbananer precis över allt. Det studsas och skrattas men på en given signal från coacherna samlas alla i mitten och träningen drar igång. Övningarna varvar lek med allvar och det handlar lika mycket om att lära sig hänsyn som bollkontroll och skott.

Att spela en lagsport betyder något. En stor del är hur man beter sig mot varandra, säger Emma Axelsson, Bananakidsansvarig i Central.

Emma tog över ansvaret för Banankidsverksamheten som 19 åring och har coachat småbananer i snart 3 år. Under hennes ledning har verksamheten vuxit från 20 barn till imponerande 140 och hon tycker att det är bland det roligaste hon vet.

Det är så mycket glädje och det är så häftigt att se hur barnen utvecklas både som personer och basketspelare.

Tanken med Bananakids är att det ska vara basketlek, dvs träning genom lek. Lagen är blandade vilket är en medveten strategi. Ålder och kön i en salig blandning. Och ingen bryr sig.

Det finns ingen anledning att särskilja barnen i den åldern. Alla utvecklas så olika och en viktig del är att lära sig umgås med olika typer. Vi vill att kidsen ska kunna samarbeta och respektera alla inblandade, även i framtiden.

 

Fokus under träningen ligger mycket på att lära känna bollen och kroppen. Årets vinnande koncept har varit stationsträning.

Vi jobbar mycket med reaktion, rumsuppfattning, koordination och teknik. Vi försöker framförallt använda boll till allt. Vi brukar köra gemensam uppvärmning och sedan delar vi upp hallen i stationer, där varje station har ett eget fokusområde som passningar, skott eller dribblingsövningar. Sista kvarten kör vi hinderbana för de yngre och matchträning för de äldre.

Det viktigaste är att ha roligt. Men det är roligt att utvecklas och känna att man kan, så det är viktigt att det inte bara är lek.

Växtkraft på flera plan
Intresset för verksamheten växer hela tiden. Fler kids, fler ledare och verksamheten professionaliseras för varje år, vilket också syns  medlemsstatistiken. Allt fler väljer att gå vidare till olika ungdomslag efter åren som banankid vilket såklart är förhoppningen. I år har Emma därför haft hjälp av ett gäng traineer på träningarna vilket både varit nödvändigt och värdefullt.

Det hade inte funkat annars när vi är så många och det är roligare för mig också. Det är fantastiskt att se hur ledarna utvecklas och blir mer trygga i sin ledarroll. De tar egna initiativ, kommer med idéer och är grymma förebilder. Ju fler vi blir desto fler ledare behöver vi som kan hjälpa till att bygga hela basketverksamheten. Det är här vi lägger grunden för framtiden, avslutar Emma

Upptagningsområdet är Vasastan, city och Östermalm, men på lördagsförmiddagarna kommer barn från hela Stockholm till Rosengatan för att spela.