I lördags var det dags för damlagets fjärde match denna säsong och denna gång var det dags att resa nästgårds för att möta KFUM Lidingö. Lidingö har inför den här säsongen tappat spelare till Solna Vikings, men har samtidigt fått nya spelare som tillför likartad energi till den redan energistarka truppen. Lidingö har haft en något tung start på säsongen, men detta till trots var medvetenheten hög hos gästande Central att detta är ett svårt lag att möta. Under förra säsongen vann de bland annat mot serievinnarna Akropol efter en riktigt god insats. Centrals damer var därmed inställda på att det krävdes 40 minuters stenhårt jobb för att kunna gå ur matchen som segrare.

Redan innan match kunde ett visst allvar och extrafokus skönjas hos våra damer. Fullt medvetna om att varje match fram till jul är en match med ”kniven runt strupen” karaktär. Det krävs hundra procent fokus och målmedvetenhet för att vinna matcherna och därmed också skapa chans att kvalificera sig för vidare spel i kommande Superetta.

Centrals damer tog den här matchen kommandot omedelbart. I tidigare matcher har motståndarna kunnat hänga med poängmässigt under en längre stund, men i lördags hade damerna bestämt sig för att vara på tå från matchstart. I försvaret fungerade första och andraroteringarna utmärkt, men emellanåt kom tredjeroteringen att faliera något varvid Lidingö kom till avslut i form av skott. Paint stängdes igen återigen och Lidingö tvingades lita till sitt skytte i större utsträckning än vad de förmodligen önskade. Framåt fortsatte Central på sin inslagna väg med högprocentiga avslut från tvåpoängsland. Detta gav en vinst med 13 poäng efter första quartern, 10-23.

Andra quartern blev något jämnare sett ur ett poängperspektiv. Mycket berodde på att Lidingöspelarna blev mer aggressiva rörande de offensiva returerna, vilket ledde till andrachanser i större utsträckning. Den offensiva produktionen gick ner något för Central, men stannade vid fullt godkända 19 poäng. Central släppte bara in 11 poäng i denna quarter och kunde gå till halvtidsvila med en ledning om 21 poäng, 21-42. Så här långt var Centrals skottprocent på 50 % gentemot Lidingös 31.8 %. En stor bidragande orsak till att Central också kunde rycka ifrån så pass rejält under de första två tiorna var att TO-frekvensen var fullt godkänd (5 st) samt att det stora spelet i paint kombinerat med kraftfulla snabba attacker från backcourt ledde till tidig lagfoul hos hemmalaget.

I tredje quartern valde att prova på en zonpress och en zonuppställning, vilka gav några extra steals och därmed också några enkla poäng att springa in. Den stora skillnaden mellan de första två perioderna och den tredje var att Central nu totalkontrollerade sin defensiva returtagning. Lidingö tillskrevs endast en offensiv retur under denna quarter och det blev också fallet i fjärde quartern. Precis som i förra matchen mot Uppsala blev detta en oerhört viktig aspekt för att vinna matchen. Centrals spelare gör det svårt för Lidingöspelarna att få till enkla avslut och detta kombinerat att Lidingö endast fick en extrachans per quarter gjorde att Central utökade sitt avstånd inför fjärde perioden, 31-63.

I fjärde fortsatte Central att slå vakt om returerna och då både offensivt och defensivt. Returtagningen vanns med 16-4 i denna quarter. Central spelade nu också en annan zonpress och ett annat zonförsvar som gjorde det svårare att få till ett lugn och enkla avslut för hemmaspelarna. Rörligheten offensivt för gästande Central fortsatte att vara hög och det ledde till bättre och enklare avslut. Sista quartern blev en fin avslutning vad gäller det defensiva och offensiva framträdandet. Framåt skapade laget 22 poäng och bakåt höll de siffrorna till facila 8 poäng, vilket gav ett slutresultat om 39 – 85.

Positiva incitament i matchen för Central är att försvaret fortsätter att skörda framgång. Spelarnas vilja att spela med tryck individuellt och som lag gör det svårt för motståndarna att finna luckor och därmed enkla poäng. Det offensiva tempot fortsätter att växa samt att laget har hittat en konstant hög nivå rörande sina avslut. Förmågan att sluta upp tillsammans och stänga sin defensiva paint är en stor nyckel till denna vinst och vinster innan.

En annan positiv aspekt är att laget nu börjar bli komplett igen efter skador. Detta gör att laget bara kommer att bli än bättre på alla nivåer. En eloge ska ges till alla i damlaget som ger energi till varandra oavsett om de spelar eller om de sitter skadade på bänken. Det är ett härligt GO i gruppen.

Nu väntar lite lättare rehabträning för några, men för övriga börjar en tuff träningsvecka inför mötet mot Norrort borta på lördag. Det blir ännu en viktig match och naturligtvis superviktig då Norrort kandiderar till Superettanplats. Kom gärna och heja fram Central på lördag i Tibblehallen klockan 13.30. Ert stöd är lagets extra styrka.

KFUM Lidingö – KFUM Central  39-85 (10-23, 11-19, 10-21, 8-22)

Poänggörare Central: Helena Klackenberg 19 (11 reb), Jennie Thingwall 19 (3 steals), Madeleine Lindquist 12 (5 ass), Nina Risto 12 (1 steal), Linda Durmén Blunt 9 (5 reb), Susanna Kalén 8 (2 reb), Hillevi Stenström 4 (3 reb), Elin Månsson 2 (3 reb), Charlotte Ausmann (2 ass/2 steals)

Poänggörare Lidingö: Johanna Dahlén 12, Kamilla Tungården 11, Janice Enström 5, Siri Nöjd 4, Sara Foltmar 4, Isabella Sala 2, Annie Kjellberg 1.

Effektivitet Central: 106

Effektivitet Lidingö: 15